Dit artikel beschrijft een van de drie concrete cases die zijn bediscussieerd tijdens de meetup ‘Designing personal data ownership’. Aan de hand van deze cases zijn de eerder omschreven ontwerpprincipes opgesteld.
Einderlijk een huis: súperfijn! Na jarenlang op de wachtlijst te hebben gestaan heeft een woningbouwvereniging je een nieuwe sociale huurwoning toegekend. Om hier te mogen wonen, moet je wel binnen drie dagen héél veel gegevens aanleveren. Je laatste belastingaangifte, inkomensverklaring, loonstrookjes, een verklaring van de vorige verhuurder, een historisch uittreksel en een kopie van je identiteitsbewijs.
Zo veel gegevens; je vraagt je af hoe je zoveel informatie binnen 3 dagen kunt regelen. Dat wordt zeker spannend! Je vraagt je ook af wat ze er eigenlijk mee doen. Waarom heeft een woningbouwvereniging zoveel generieke gegevens nodig en wat gebeurt er met de gegevens zodra het allemaal is goedgekeurd? Ze hoeven toch alleen maar te weten of je voldoet aan de regels en niet wat je precies verdient?
Er is een manier om deze complexe structuur te vermijden én inzage in en controle over je eigen data te krijgen: attributen. Volgens de attributenfilosofie bestaat je digitale identiteit uit kleine stukjes informatie die – samengebracht – jou om- en beschrijven. Je inkomensverklaring is bijvoorbeeld zo’n klein stukje.
Vanuit deze optiek kan de belastingdienst je een soort digitaal certificaat geven waarmee jij je bij andere organisaties kunt identificeren. De woningbouwvereniging hoeft alleen maar te weten dat jij voldoet aan hun eisen over je inkomen. Door je attribuut te delen als bewijs kan de vereniging zien dat jij er wel of niet aan voldoet: een simpele ja of nee check. Hierdoor zien ze niet jouw specifieke inkomstencijfers en kunnen ze die ook niet opslaan. Zodra jij weer verhuist naar een andere woning, kan jij de toegang tot je inkomensverklaring attribuut intrekken. Uiteindelijk heeft de woningbouwvereniging dan geen toegang meer tot jouw gegevens en kunnen ze ook niet zien wat jouw jaarloon vorig jaar is geweest. Bijkomend voordeel: bij een hack of andere vorm van gegevensverlies ligt niet meteen alle data van de huurders op straat.
Auteur: Denise Op den Kamp