Ik wil mijn data terug!

Dit artikel beschrijft een van de drie concrete cases die zijn bediscussieerd tijdens de meetup ‘Designing personal data ownership’. Aan de hand van deze cases zijn de eerder omschreven ontwerpprincipes opgesteld.

Vorige week had je een hippe headset gekocht bij Coolblue met een levertijd van 1 dag. Door een fout van Coolblue heb je gisteren pas je headset ontvangen. Dit irriteert je omdat je de headset afgelopen weekend nodig had om te gamen met je vrienden. Toen je de headset uitpakte, bleek ook nog eens dat hij beschadigd was! Omdat je zeer ontevreden bent met het product en de service stuur je de headset terug en wil je dat Coolblue je account en al je gegevens uit hun systeem verwijdert.

Voor iedere Europese burger geldt het vergeetrecht. Dit recht geeft iedereen de mogelijkheid een aanvraag in te dienen bij bedrijven en websites om persoonsgegevens te laten verwijderen. Als je verzoek is geaccepteerd door Coolblue, worden je persoonsgegevens gewist. Dit kan echter enkele weken duren en je hebt geen idee in hoeverre de gegevens uiteindelijk zijn gewist.

Hoe kun je jouw persoonsgegevens makkelijker wissen en hoe kun je er zeker van zijn dat ze daadwerkelijk niet meer in het systeem van Coolblue staan?

Laten we het omdraaien. In plaats van te focussen op het verwijderen van je persoonsgegevens, moet je er zo min mogelijk van weggeven. Coolblue heeft immers niet je adresgegevens nodig nadat je bestelling is bezorgd.  

Met behulp van een geautomatiseerd contract kan een gebruiker toegang geven tot zijn of haar persoonsgegevens voor een bepaalde periode en een bepaald doel. Zodra jij de headset bestelt, krijgt Coolblue toegang tot de order en je adres totdat de order volledig is afgerond. Het adres wordt gecommuniceerd aan PostNL dat vervolgens de headset bij je thuis aflevert. Zodra de bezorger het pakketje heeft bezorgd en dat ook heeft doorgegeven, wordt de toegang tot je persoonsgegevens afgesloten – het contract is dan beëindigd. Door zo’n contract heb jij betere controle over het delen van jouw persoonsgegevens en kan je vervolgens meteen verder shoppen voor een nieuwe headset. Lekker met je vrienden gamen komend weekend. Chill!

Auteur: Denise Op den Kamp