Dataplezier voor het hele gezin! Download hier het gehele spel!
Deel 4 van de miniserie over digitale identiteit is nu online, met een focus op de implementatie.
Deel drie gaat in op de uitdagingen die we tegenkomen bij het kijken naar digitale identiteit.
Deel 2: Een inkijkje bij bij het digitale identiteitslab tijdens de sprints bij gemeentes; digitale identiteit en ontwerpend onderzoeken.
Een inkijkje bij bij het digitale identiteitslab tijdens de sprints bij gemeentes.
Ter afsluiting van het Digitale Identiteitslab publiceren we ‘Digitale Identiteit: een nieuwe balans‘.
Met een brede groep betrokkenen hebben we dit de afgelopen maanden onderzocht in het Digitale Identiteitslab. De uitkomsten hiervan hebben we verzameld in een publicatie en samengevat in een wegingskader.
Er zijn verschillende tools voor digitale identiteit. Voor het digitale identiteitslab testten we er een aantal in samenwerking met gemeentes. De bevindingen vind je in dit blog.
Uit het voorgaande blog blijkt dat er van alles gebeurt waar de meeste mensen het mee oneens zullen zijn, of waar zij zich ongemakkelijk over zullen voelen. Maar welke publieke waarden komen er eigenlijk in het gedrang:
In de meetups, designsprints en gesprekken tijdens het Digitale Identiteitslab kwamen heel veel verschillende problemen naar voren. We tellen er acht, op verschillende onderdelen en niveaus. In dit blog zetten we ze op een rij.
Wat gebeurt er dan in een ontwerpproces? We onderzochten het in een Meetup bij Greenhost.
We gingen in Amsterdam de straat op en vroegen mensen over digitale identiteit.
Parijs heeft een digitaal participatieplatform genaamd Budget Participatif. Bewoners kunnen plannen maken en geld verdelen volgens het burger-budgetsysteem, oftewel participatory budgeting. Hoe werkt de digitale identiteit?
Sprint 1 van het digitale identiteitslab richt zich op digitale identiteit in combinatie met digitale participatie. Een overzicht van de 1e sprint.
Tijdens het Fieldlab Common Ground in Zwolle werd het toetsingskader opgesteld door het digitale identiteitslab bestudeerd en besproken door experts. De belangrijkste discussiepunten kan men terugvinden in dit verslag.
Je hebt laatst een hippe headset gekocht maar je bent zeer ontevreden met het product en de service. Je wilt dat jouw persoonsgegevens gewist worden. Hoe kan je er nu zeker van zijn dat jouw data ook daadwerkelijk is gewist?
Belastingaangifte doen voor de dementerende vader. Hoe kan dat makkelijker en veiliger?
Einderlijk een huis: súperfijn! Na jarenlang op de wachtlijst te hebben gestaan heeft een woningbouwvereniging je een nieuwe sociale huurwoning toegekend. Maar dan begint de administratieve rompslomp.
Tijdens de meetup ‘Designing personal data ownership’ bij Waag we keken we naar gemeenschappelijke en ontwerp principes. Denise Op den Kamp schreef erover.
Als je moet bewijzen dat je nog leeft, is een telefoontje dan genoeg?
Een verkenning van identiteit in het digitale tijdperk.
Digitale Identiteit is een ingewikkeld begrip. Job Spierings doet een poging om het begrip verder uit te diepen en stuit op nieuwe inzichten.
Het Digitale Identiteitslab zal aanwezig zijn tijdens Fieldlab Commons Grounds in Zwolle (24-28 september).
Nu het Identiteitslab ruim een maand onderweg is, hebben we al veel informatie en input verzameld. Zowel tijdens diverse sessies en gesprekken als uit eerdere documentatie. Deze inbreng wordt hier geordend en vormt de basis voor het vervolg van het lab.
Inloggen bij de gemeente met DigiD, concertkaartjes boeken, shoppen voor schoenen: we delen online vaak gegevens over onszelf in ruil voor gebruiksgemak.
Wanneer je een Nederlander vraagt iets te vertellen over zijn of haar identiteit, zijn er vrij weinig mensen die zullen beginnen over de gegevens die ergens in databases staan.
De TU Delft heeft een toepassing voor de telefoon ontwikkeld, waarmee je snel en veilig je identiteit kunt aantonen.
iBestuur: digitale identiteit (...) wil niet zeggen dat die in de plaats komt van persoonlijk contact. “Er zijn altijd situaties denkbaar waarbij dát geschikter is.”